Catre: Comisarul european pentru Transporturi - Dl. Antonio Tajani
Catre: Ministerul Transporturilor si Infrastructurii - Dl. Eusebiu Pistru
Catre: Reprezentantul Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană – Dl Mihnea Ioan MOTOC
Stimati Domni,
Cele doua asociatii de transport reprezentative in Romania, Federatia Operatorilor Romani de Transport ( FORT) si Asociatia Patronala Europa 2002 (APTE 2002), si-au unit fortele in actiunea la nivel international, sprijinita de asociatiile AEBTRI Bulgaria si Cesmad Slovacia in incercarea disperata de a atrage atentia Europei asupra tratamentului inuman la care suntem supusi, noi transportatorii de marfuri, incepand cu anul 2007 la tranzitarea Ungariei.
„Transporturile au fost ÅŸi vor rămâne o componentă esenÅ£ială a vieÅ£ii noastre cotidiene. Acestea au contribuit substanÅ£ial la dezvoltarea, integrarea ÅŸi creÅŸterea pieÅ£ei interne cu efecte tangibile asupra economiei europene. Politica europeană în domeniul transporturilor a consolidat standardele din acest sector, precum condiÅ£iile de muncă, condiÅ£ii de siguranţă ÅŸi securitate ridicate, precum ÅŸi drepturile pasagerilor. Cred că este momentul oportun pentru a relansa această politică. În primul rând, prin integrarea în continuare a diferitelor moduri de transport, apoi prin plasarea UE în avangarda serviciilor ÅŸi tehnologiilor de transporturi ÅŸi, în al treilea rând, prin modelarea viitoarei politici în domeniu în funcÅ£ie de nevoile ÅŸi drepturile utilizatorilor ÅŸi lucrătorilor”, a afirmat Antonio Tajani, responsabil pentru domeniul transporturilor.
Pe teritoriul Republicii Ungaria în prezent există patru autorităţi care efectuează controale VPOP, ORFK, NKH, Katasztrófavédelem privind companiile care desfăşoară transporturi rutiere de pasageri ÅŸi mărfuri. Åži anume autoritatea vamală, poliÅ£ia, autoritatea de transport si ISU.
Autorităţi împuternicite prin lege să-ÅŸi desfăşoare activitatea lor în calitate de organisme de implementare. Scopul verificărilor este acela de a se asigura respectarea regulilor privind siguranÅ£a rutieră de către companiile naÅ£ionale ÅŸi străine care efectuează transporturi rutiere, ÅŸi de a dezvolta un comportament competiÅ£ional adecvat al ÅŸoferilor ÅŸi patronilor pe piaţă. Autorităţile intenÅ£ionează - ca ÅŸi cele din România - să-ÅŸi facă datoria conform aÅŸteptărilor Uniunii Europene.
Conducătorii autorităţilor, în conformitate cu cerinÅ£ele Uniunii Europene, solicită angajaÅ£ilor săi să efectueze verificări într-o manieră nediscriminatorie. Este caracteristic activităţii autorităţilor să utilizeze practici sancÅ£ionatorii eficiente, proporÅ£ionale ÅŸi descurajante, mai ales împotriva companiilor ÅŸi participanÅ£ilor care nu respectă reglementările pieÅ£ii.
Ungaria, ca ÅŸi România, este membră a Comitetului Uniunii Europene care se ocupă cu implementarea Regulamentului CE nr.561/2006. Posibilitatea pentru consultare există.
În perioada introducerii tahografului digital în cadrul Grupului de Lucru (la forumul Monitorizarea Implementării Tahografului Digital - MIDT) Ungaria a fost printre primele ţări care a votat pentru acceptarea temporară a conducerii autovehiculului fără cardul ÅŸoferului pentru România ÅŸi Bulgaria. Mai mult Ungaria, în vederea acordării de asistenţă, a înmânat reprezentanÅ£ilor României ÅŸi Bulgariei o listă cu adresele atelierelor ungureÅŸti pentru tahografele digitale, furnizând soluÅ£ia pentru activarea ÅŸi calibrarea unităţilor autovehiculelor pentru transportatorii români ÅŸi bulgari.
Reglementările sociale referitoare la transportul rutier, Reglementarea CE nr. 561/2006, Directiva 2006/22/CE, Reglementarea Consiliului CEE nr. 3821/85, Nota de Orientare nr. 1 sunt în mod firesc foarte bine cunoscute de către autorităţile ungare ÅŸi sunt aplicate în munca lor zilnică.
În conformitate cu paragraful 3) punctul (a) al Notei de Orientare nr.1 atunci când evaluează legitimitatea derogării pe baza articolului 12, toate situaÅ£iile trebuie să fie examinate cu atenÅ£ie de către o autoritate de executare, inclusiv un istoric al înregistrărilor duratelor de conducere ale conducătorului auto ÅŸi pentru a verifica în ce măsură conducătorul auto respectă în mod normal normele referitoare la durate de conducere ÅŸi de repaus ÅŸi în ce măsură derogarea are un caracter excepÅ£ional.
Demonstram prin documente oficiale emise de autoritatile ungare (VPOP, ORFK, NKH, Katasztrófavédelem) si prin adresele oficiale si interventiile asociatiilor noastre pe langa Ministerul Transporturilor tratamentul discriminatoriu si aberant al statului Membru UE-UNGARIA.
Incalcari repetate ale Articolului 19/Reg 561
Statul membru, in speta, Republica Ungaria a stabilit normele referitoare la sanctiuni pentru incalcarea prezentului regulament prin O.G. (HU) 57/2007.
Anual in perioada iunie-august, se emit avertizari de control in ceea ce priveste transportatorii ce tranziteaza statul maghiar. Aceste avertizari au caracter discriminatoriu indreptate catre transportatorii romani deoarece este mentionatata frontiera cu Romania ca punct principal de control, dupa cum se poate observa din comunicatul atasat in continuare :
“15 iunie 2009 - InformaÅ£ii de călătorie pentru transportatori - Efectuarea de controale rutiere sporite în Ungaria : Ministerul Afacerilor Externe atrage atenÅ£ia transportatorilor români că, în perioada următoare, prin decizia Inspectoratului General al PoliÅ£iei Republicii Ungare (ORFK) vor fi efectuate controale rutiere sporite pe frontiera externă a zonei Schengen, în zona de graniţă, pe autostrăzi, în zonele de la intrarea/ieÅŸirea din capitală precum ÅŸi pe autostrada M0. Această măsură va fi pusă în aplicare de echipe ale poliÅ£iei rutiere ÅŸi ale poliÅ£iei de frontieră, de echipe din cadrul organelor teritoriale de ordine publică, precum ÅŸi de reprezentanÅ£i ai Autorităţii NaÅ£ionale de Transport, ai Gărzii Vamale ÅŸi Financiare, ai Gărzii de Mediu ÅŸi ai Autorităţii NaÅ£ionale Sanitar-veterinare. Scopul acestor controale îl constituie îmbunătăţirea traficului rutier pe teritoriul Ungariei prin identificarea camioanelor de mare tonaj ÅŸi al autobuzelor cu probleme tehnice, respectarea timpului de odihnă al ÅŸoferilor în transportul internaÅ£ional ÅŸi al restricÅ£iilor de circulaÅ£ie existente pentru camioane la sfârÅŸit de săptămână ÅŸi în zilele de sărbătoare, precum ÅŸi respectarea normelor referitoare la transportul de materiale periculoase. “
Sursa :
Sanctiunile O.G. (HU) 57/2007 ar fi trebuit sa fie efective, proportionale, disuasive si nediscriminatorii, in continuare vom demostra incalcarea tuturor acestor reguli prin aplicarea lor:
(1) “Aceste sanctiuni trebuie să fie efective, proportionale, disuasive si nediscriminatorii. Nici o încălcare a prezentului regulament sau a Regulamentului (CEE) nr. 3821/85 nu atrage mai mult de o sanctiune sau de o procedură. “
1. Sanctiuni nediscriminatorii:
La intalnirea comuna Romania-Ungaria, Szeged 09.10.2008, in prezenta reprezentantilor autoritatilor competente ale celor doua state s-au prezentat statisticile de control ale transportatorilor din Comunitate Europeana. Primul loc in anii 2007-2008 este reprezentat de Romania, cu un cuantum de 40% din valoarea amenzilor totale aplicate de statul Ungar si un cuatum de 8.700 amenzi aplicate transportatorilor din Romania, departajata de locul doi de aproximativ 4900 amenzi aplicate transportatorilor din Ungaria, disproportionalitatea intre 8700 amenzi aplicate Romaniei si cele 3800 aplicate Ungariei este sesizabila si in cuantumul total al valorilor.Se demonstreaza astfel discriminarea de proportii la care suntem supusi in ultimii 3 ani.
La memoriul inaintat de APTE 2002 in data de 05.03.2009 Excelentei Sale, Domnului Füzes Oszkár, Ambasadorul Republicii Ungare la Bucuresti, privitoare la multiplele probleme semnalate de transportatorii romani intampinate cu ocazia controalelor efectuate de autoritatile din Ungaria, nici pana azi nu am primit raspuns. (document atasat)
2. Sanctiuni disuasive:
Aceste sanctiuni au rolul de a elimina in viitor incalcarea acestor regulamente, conform O.G. (HU) 57/2007 suma maxim cumulata aplicata recent unui transportator roman, membru al asociatiei noastre, a fost 21.000 eur (5.550.000 HUF), cuantum cumulat a mai multor de abateri , majoritatea de acelasi fel, aferente celor 28 de zile controlate, indeplinindu-se astfel conditia de disuasivitate, deoarece membrul nostru nu va putea sa-si desfasoare pe viitor activitatea de transportator deoarece a intrat in incapacitate de plata. (document atasat)
Un alt exemplu de masura disuasiva a fost publicat pe site-ul Autoritatii Vamale Ungaria, un sofer lituanian s-a sinucis dupa ce i s-a aplicat o amenda administrativa in urma controlului, neputand astfel pe viitor sa mai poata comite astfel de infractiuni:
”Un camionangiu lituanian s-a spanzurat la Letenye
Au descoperit de curand corpul spanzurat al unui sofer lituanian in camionul propriu, la PCTF Letenye, din judetul Zala, Ungaria.
Dupa informatiile noastre, doua camioane lituaniene s-au prezentat spre intrare (n.r. - in Ungaria) in data de 07 mai, dinspre Croatia , unul dintre ei fiind amendat, nu a mai fost lasat sa-si continue drumul. Celalalt camion si-a continuat drumul spre Lituania, cand s-a reintors, a observat ca autovehiculul colegului sau se afla inca in terminalul vamii. Un cititor al ziarului nostru a observat criminalisti imbracati in echipamente speciale de protectie, actionand in jurul camionului. Salamon Róbert, purtatorul de cuvant al politiei judetului Zala ne-a confirmat informatiile ziarului nostru si a relatat ca au gasit barbatul spanzurat in cabina camionului in data de 13 mai. Din datele preliminare se pare ca este vorba de sinucidere, politia, in cadrul unei anchete cerceteaza imprejurarile comiterii acestui eveniment. Colonelul Sipos JenÅ‘, purtatorul de cuvant al VPOP, a declarat catre ziarul nostru ca soferului i s-a aplicat o amenda administrativa si dupa achitarea acesteia putea sa-si continue drumul.”
Sursa: http://www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=168619&archiv=1&next=0
Propunem, in cazul in care familia soferului decedat isi va da acordul, sa amintim de acum incolo persoana sa ca martir al actelor de control ce nu au nici o legatura cu spiritul reglementarilor, al actelor de control ce urmaresc doar incasari la buget , al penitentei fara clementa, al amenzilor abuzive si disproportionale fata de fapta comisa. Odihneasca-se in pace !
3. Sanctiuni proportionale:
Aceste sanctiuni sunt proportionale in momentul in care pentru o abatere minora de la Reg 561, amenda aferenta nu depaseste suma de 400 eur, exemplu Germania.
Conform OG (HU) 57/2007 s-a constatat in randul transportatorilor din Romania amenzi insumand 1600 eur (400.000 HUF) pentru o abatere minora, ex.: de utilizare necorespunzatoare a aparatului tahograf. (document atasat).
Conform aceleiasi OG (HU) 57/2007 s-au contatat abateri cumulate in amenda, astfel pentru depasirea in 4 zile consecutive a perioadelor de repaus zilnice suma finala fiind de 4.400 eur( 1.100.000 HUF) document atasat.
“(2) Orice stat membru permite autoritătilor competente să aplice o sanctiune unei întreprinderi si/sau unui conducător auto pentru o încălcare a prezentului regulament constatată pe teritoriul său si care nu a fost deja sanctionată, chiar dacă acea încălcare a fost comisă pe teritoriul unui alt stat membru sau al unei tări terte.
În mod exceptional, atunci când se constată o încălcare:
- care nu a fost comisă pe teritoriul statului membru respectiv si
- care a fost comisă de o întreprindere stabilită sau de un conducător auto al cărui loc de muncă se află într-un alt stat membru sau tară tertă;
un stat membru poate, până la 1 ianuarie 2009, în loc să impună o sanctiune, să notifice faptele constitutive ale încălcării autoritătii competente a statului membru sau a tării terte în care este stabilită întreprinderea sau în care îsi are conducătorul auto locul de muncă.”
Pana la data de 01.01.2009 Autoritatea Rutiera Romana (ARR) nu a primit din partea Autoritatilor Ungare nici o notificare demostrandu-se astfel dorinta de a incasa cunatumul amenzilor in Ungaria, prin imobilizarea tuturor vehicolelor. OrdonanÅ£a HU 57/2007 nu cuprinde prevederi de clemenţă socială ÅŸi/sau posibilitatea de a aplica doar un simplu avertisment, incalcand astfel Reg 561-articolul 19, noÅ£iunea de averitsment fiind introdusă ÅŸi în legislaÅ£ia română dar si in cea europeanâ, pentru acei conducători auto, care se află la prima abatere.
Un studiu recent realizat in interiorul asociatiilor pe care le reprezentam, a demonstrat faptul ca aproximativ 70% din membri au fost cel putin odata amendati in Ungaria, procent extraordinar de ridicat ce implica o concluzie de discriminare.
Incalcarea articolului 145 din Codul Penal
Protestăm vehement, împotriva practicii de sechestrare a camioanelor, până la plata integrală a unei amenzi aplicate pentru o pretinsă abatere de la Reg. EC 561/2006, deoarece se poate uÅŸor considera sechestru pe bun propriu, considerăm că nu sunt întrunite condiÅ£iile aplicării prezumÅ£iei de nevinovăţie a conducătorului auto si impiedicand astfel libera circulatie a marfurilor si persoanelor. Prin această metodă se crează prejudicii grave tertilor, respectiv beneficiarului mărfurilor, expeditorului marfurilor, proprietarului camionului, etc. Conform Art 25, alineatul a si b din Reg 561, propunem a se analiza măsuri alternative de garantare a platii amenzii.
Incalcarea Tratatului de la Roma art.49-55-Libera circulatie a serviciilor si Regulation (EEC) No 881/92 of 26 March 1992
Avand un efect nejustificat, creand doar blocaje si congestionari de trafic la trecerea frontierei cu Ungaria, ar fi existenÅ£a unor puncte de control VPOP permanente în incinta fostei vămi maghiare, ce au ca scop declarat controlul produselor accizabile si stoparea contrabandei, dar în realitate, au activitatea preponderent axată pe controlul respectării Reg. EC 561/2006 ÅŸi de a aplica cât mai multe amenzi pe baza O.G. (HU) 57/2007 .
Incalcarea OG 57/2007
Ne este refuzat dreptul la o contestare corecta a Hotărârilor de sancÅ£ionare, prin faptul că prima ÅŸi a doua instanţă de soluÅ£ionare sunt forurile superioare ale autorităţii care a aplicat amenda, cu plata unei taxe de timbru consistente, ce se percepe la fiecare pas de contestare, în locul adresării către o Judecătorie competentă, fapt ce ar suspenda plata amenzii, până la Hotărârea definitivă de sancÅ£ionare. Să nu uităm, că TOATE amenzile date de către VPOP sunt plătite deja în momentul depunerii contestaÅ£iei, act fortuit de sechestrarea autovehiculului, până la plata amenzii ! Deci în acest caz suntem cumulat nedreptăţiÅ£i, încă înainte de a se afla dacă într-adevăr s-a înfăptuit o abatere de la Reg. EC 561/2006, sau nu.
In baza articolului 25 alineatul 1
În consecinţă si in interesul apărării concurenÅ£ei loiale în transporturile din cadrul Uniunii Europene ÅŸi pentru a veni în apărarea tuturor transportatori români, care sunt lezaÅ£i de conÅ£inutul ÅŸi efectele O.G. (HU) 57/2007, considerăta în majoritatea cazuri ca fiind disproporÅ£ional amendatoare faţă de abaterile comise, să binevoiÅ£i a interveni pe lângă autorităţile maghiare competente, sustinand ideea de a forma comisii de analiză a oportunităţii modificării acestei OrdonanÅ£e Guvernamentale maghiare, consultand si asociatiile profesionale pentru a garanta o analiza aprofundata a disfunctionalitatilor si inechitatilor actuale
Protestul nostru MUT, semnat de sute de transportatori, poate fi vizualizat pe internet:
http://www.bursatransport.ro/main/forum/browse/?fid=1&mid=101590#102252
Cu sinceritate,
Arad, Bucuresti,
24.06.2009 24.06.2009
Mayer Siegfried Trancioveanu Cristina
Apte 2002 Fort