Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) 2 1
Înapoi la lista articole
Patronatele din transporturile rutiere - FORT, UNTRR, APTE 2002, APULUM, ARTRI solicita Guvernului extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurarilor RCA, in conditiile in care o noua lege RCA

05.05.2017

COMUNICAT DE PRESA

Patronatele din transporturile rutiere - FORT, UNTRR, APTE 2002, APULUM, ARTRI solicita Guvernului extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurarilor RCA, in conditiile in care o noua lege RCA nu este inca in vigoare


Patronatele din transporturile rutiere - FORT, UNTRR, APTE 2002, APULUM, ARTRI solicita Guvernului sa emita, in cel mai scurt timp, o Hotarare de Guvern pentru extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurarilor RCA, in conditiile in care peste doua saptamani expira perioada actuala de plafonare a tarifelor, iar o noua lege RCA nu este inca in vigoare.

Avansul din perioada 2014 - 2016, cand tarifele RCA au crescut cu 500% in cazul firmelor de transport rutier, desi daunalitatea a urcat doar cu 10%, ne-a aratat ca piata asigurarilor RCA este complet neconcurentiala. Astfel, companiile de asigurari au stabilit tarifele RCA ca la bazar, au inclus in acestea toate costurile operationale, desi nu tineau de segmentul RCA, si profitand de faptul ca asigurarea RCA este obligatorie au solicitat firmelor de transport rutier tarife uriase pentru a-si creste ratele de profit si capitalizarea.

O noua lege RCA ar trebui sa aduca ordine pe aceasta piata, sa stabileasca un tarif de referinta si sa nu mai permita derapaje din partea firmelor de asigurari ca in trecut.

Avand in vedere ca noua lege RCA se afla inca pe circuitul de avizare, iar perioada de plafonare se incheie in aproape doua saptamani, patronatele din transporturile rutiere  - FORT, UNTRR, APTE 2002, APULUM, ARTRI solicita Guvernului, Parlamentului, ASF si Consiliului Concurentei masuri urgente pentru continuarea perioadei de plafonare a tarifelor RCA pentru inca 6 luni.

Reamintim ca Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurentei 21/1996, modificata si completata in 2016, unde la art. 4, alineatul 3, este prevazut ca pentru sectoare economice determinate si in imprejurari exceptionale, precum: situatii de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei, Guvernul poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea masuri pot fi adoptate prin hotarare pentru o perioada de 6 luni, care poate fi prelungita succesiv pentru durate de cate cel mult 3 luni, cat timp persista imprejurarile care au determinat adoptarea respectivei hotarari.

 

Înapoi la lista articole