Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) 2 1
Înapoi la lista articole
Dumpingul social o să dispară atunci când şi firmele franceze vor achita tariful corect transportatorilor estici

21.08.2017

Mesajul F.O.R.T. către Klaus Iohannes şi Emmanuel Macron este clar:

Dumpingul social o să dispară atunci când şi firmele franceze vor achita tariful corect transportatorilor estici.

La nivel european se impune o legislaţie prin care să fie eliminat dumpingul economic respectiv un tarif minim reglementat per km.

Transportatorii români aşteaptă cu deosebit interes „creşterea economică, activitate şi oportunitate economică egalã”.

 

          Cu ocazia vizitei oficiale intreprinse de Presedintele Macron in Romania, Federatia Operatorilor Romani de Transport a transmis o scrisoare deschisa Domnului Presedinte Klaus Iohannes, cu rugamintea ca aceasta sa ii fie prezentata Presdintelui Frantei.

          Avand ca tema „dumpingul social” mult trambitat si vanturat de catre presedintele francez, scrisoarea raspunde pe larg la doua intrebari majore, lansand la nivel european o provocare menita sa schimbe toatal abordarea tarilor ce impun masuri protectioniste si anume impunerea la nivel european a unui tarif minim/km.

          Intrebarile la care raspunde scrisoarea deschisa sunt:

De ce firmele de transport din România sunt tot mai prezente în Europa, deci şi în Franţa?

Rapunsul in sinteza:

„Pentru a lucra în sectorul transporturilor rutiere, pentru supermarketuri (procent semnificativ de acţionariat francez) , tariful oferit este de 0,61 - 0,65 euro/kilometru la camioanele mari şi de 0,25 euro/kilometru la cele de mică capacitate de transport. Acest tarif este umilitor, generează pierderi, induce şi încurajează metode ilegale de lucru…aşa că transportatorii români au fost obligaţi să plece în alte zone să-şi găsească de lucru. Asta doar pentru că la ei în casă este un musafir, cu o mare probabilitate de origine franceză, care a ocupat toate locurile la masă.”

 

 

 

 

De ce salariile conducătorilor auto români nu sunt la nivelul celor din Franţa?

Rapunsul in sinteza:

„Pentru că dacă şi firmele franceze înţeleg să plătească preţul corect către firmele de transport estice, preţ pe care îl plătesc deja către firmele de transport din Franţa sau statele din Europa de Vest, ar putea şi firmele din Europa de Est să plătească salarii la un nivel ridicat? Şi, astfel ar dispărea acest  dumping social."

 

          Atasam prezentului comunicat de presa scrisoare integrala adresata Presedintelui Emmanuel Macron cu rugamintea publica catre Domnul Presedinte Klaus Iohannes de a o prezenta in cadrul intalnirii oficiale.

 

Augustin Hagiu

Presedinte F.O.R.T.

0729218111

 

 

 

 

 

Înapoi la lista articole